Junioři v Karlových Varech mocně finišovali, nakonec berou bod

Tři vzájemné zápasy v této sezoně, tři výhry. Junioři se vydali do Karlových Varů poměřit síly s mužstvem, se kterým mají letos velmi dobrou bilanci. Utkání na západě Čech se však dlouho nevyvíjelo podle zlínských představ – ve druhé třetině prohrávali mladí ševci 0:3, ve třetí pak 1:4. Ovšem Zlínští dokázali obdivuhodně zabrat a během čtyř minut a devatenácti sekund tříbrankové manko smazali. O vítězi tak nakonec rozhodovaly až samostatné nájezdy, v nichž byli šťastnější Západočeši.
42.kolo, so 3.3.2018, KV Arena
Karlovy Vary
Zlín
5:4sn
(1:0, 2:1, 1:3 – 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Procházka (Bernáth, Pastyřík), 24. Přibyl (Bernáth, Procházka), 33. Tlačil (Habr), 43. Bernáth (Pastyřík, Horký), rozh. náj. Janata – 38. Dobiáš (Gazda), 43. Sedláček (Pröschl), 46. Kočica (Dobiáš, Gába), 47. Václavek (Hefka). Rozhodčí: Valenta – Belko, Hynek. Vyloučení: 3:7, navíc Hotěk (KVA) 10 min OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 78. Střely na branku: 31:52. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:4, 5:4.

Grančarov – Přibyl, Pajk, Brabec, Vápeník, Bernáth, Kala, Vodička – Horký, Tlačil, Salnikov, Pastyřík, Bečka, Halberštát, Janata, Hotěk, Habr, Procházka

Šimonů – Martínek, Dluhoš, Augustin, Gába, Ševčík, Gazda – Kenša, Kočica, Mikulec, Pröschl, Knápek, Václavek, Hefka, Sedláček, Dobiáš

Hosté zahájili utkání aktivněji, energetici však dokázali rychle kontrovat a brzy se dění na ledě přeneslo právě na jejich hokejky. Jasnou dominanci dokázali přetransformovat v déletrvající tlak, nicméně jejich snažení hatily časté nepřesné přihrávky. Zlínským trvalo několik minut, než dokázali znova ohrozit domácí svatyni, hned svůj první útok navíc zakončili faulem. Po kvalitně ubráněném oslabení už ale Berani přepnuli na vyšší rychlostní stupeň a vycházeli zejména ze své skálopevné defenzívy.

Karlovarští se však přece jen dočkali první branky – obráncům Zlína dokázal dvěma rychlými kroky ujet Lukáš Procházka, který se trefil přesně k tyči a poslal domácí do vedení. Hosté se snažili o rychlou odpověď a v rozmezí půl minuty se dokázali dvakrát ocitnout před karlovarskou svatyní. Pokusy Mikulce i Dluhoše však do branky neprošly.

Úvod druhého dějství byl velice podobný tomu prvnímu – lepší vstup v podání hostů a brzká odpověď domácích. Již od samého začátku třetiny se ale hrálo značně ofenzivněji, obě obrany měly plné rukavice práce se zneškodňováním většiny pokusů útočníků. Jednu z šancí využil Tomáš Přibyl, který s jistotou proměnil brejk a poslal domácí do dvoubrankového náskoku. Ani tentokrát Berani neponechali nic náhodě a odpověděli několika nebezpečnými střelami. Nejblíže snížení byl v polovině dějství Hefka, který se obtáčel kolem branky, naprosto brilantním skokem však gólu zabránil domácí brankář Grančarov.

O dvě minuty později domácí opět ujeli do přečíslení a milimetrová přihrávka Habra skončila přímo na čepeli Jana Tlačila, který se z první nemýlil. Zlínští se odmítali vzdát a jejich cestu za vyrovnáním vedl v utkání velice snaživý Vlastimil Hefka. Následovalo hned několik velkých šancí na obou stranách, nakonec do branky doklouzala střela od modré čáry v podání Vojtěcha Dobiáše, který tak ještě před druhou přestávkou snížil na 1:3 z pohledu Zlína.

Do třetí části oba celky vlétly s dosud nevídanou aktivitou. Po dvou minutách hry se domácí opět dostali do tříbrankového náskoku díky trefě Filipa Bernátha a utkání se zdálo rozhodnuté. Nicméně Zlín zareagoval tím nejlepším možným způsobem – sotva 24 sekund po inkasované brance ujeli do přečíslení Matěj Pröschl a Robert Sedláček, který vrátil Berany do hry.

Rozjetí hosté ještě přidali a začali domácí tým přehrávat, což o tři minuty později vedlo ke kontaktnímu gólu. V prostoru před brankou se k puku nejrychleji dostal Jonáš Kočica a nezorientovaný Grančarov proti jeho střele zblízka zasáhnout nedokázal. Bravurní ofenzívu zakončili hosté za další minutu a čtvrt vyrovnávacím gólem, když Jan Václavek obral o puk nejistou domácí obranu a chladnokrevně zakončil. Během necelých pěti minut padly hned čtyři branky.

V prodloužení měli více ze hry energetici, jejichž vysoká aktivita přinášela mnoho šancí, včetně úniku Vodičky. Povedená kombinační hra umožnila domácím zamknout soupeře v obranném pásmu, nedokázali se však prosadit. Několik šancí skončilo daleko mimo tři tyče a zbývajících pár projektilů, které mířily přesně, zneškodnil Daniel Šimonů. O vítězi tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy, v nichž díky dvěma trefám triumfovali domácí. Rozhodující nájezd zaznamenal Jiří Janata.